Obyvatelia okresu čistia svoje príbytky a pokračujú s odčerpávaním vôd

07.06.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 7. júna (TASR) - Aj napriek tomu, že niektoré pozemky a pivnice rodinných domov po víkendových povodniach na území obvodu Vranov nad Topľou sú naďalej zaplavené vodou, život sa postupne vracia do normálu.
Vranovčania začali s čistením svojich príbytkov od nánosu nečistôt, v mnohých prípadoch je však kvôli vysokej hladine spodných vôd naďalej v pohotovosti čerpacia technika.
Podľa slov Pavla Molčana z odboru civilnej ochrany Obvodného úradu vo Vranove nad Topľou sú všetky úseky ciest na území obvodu prejazdné, okrem komunikácie medzi obcami Jastrabie nad Topľou a Soľ, ktorá bola 4. júna prebagrovaná pre odľahčenie rieky Topľa v súvislosti s očakávanou povodňovou vlnou. "Škody sa zatiaľ spresňujú, pripravujeme podklady na ich vyčíslenie. V niektorých prípadoch sa to bude sumarizovať neskôr, keďže viacero pozemkov rodinných domov sa nachádza stále pod vodou, " informoval Molčan.
Podľa slov Vladimíra Vargu z vranovského Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru sa počas dnešného dňa odčerpávala voda z pozemkov rodinných domov na území mesta pomocou piatich benzínových a dvoch elektrických čerpadiel, ako aj pomocou cisterny na uliciach Toplianska a Boženy Nemcovej. Odčerpávanie sa ukončí dnes asi o 21.00 h a v prácach sa bude pokračovať v utorok (8.6. ) asi o 7.00 h.
Záchranné práce sa počas uplynulých dní nevyhli ani obciam Ďurďoš, Bystré, Vyšný Žipov, Hlinné, Soľ, Jastrabie nad Topľou, Komárany, Nižný Kručov, a Dlhé Klčovo, kde došlo počas víkendu k zaplaveniu viacerých záhrad a vnútorných priestorov rodinných domov. Všetkých 18 ľudí, ktorí 5. júna opustili svoje obydlia ohrozované vodou vo Vranove nad Topľou, Bystrom a Ďurďoši, sa podľa Molčanových slov opätovne vrátilo do svojich domovov.
 

Vyberte región